My 1st Supplements...Terbaik untuk Penyakit Darah Tinggi..

6:10 PM



Assalamualaikum..



Selamat petang semua..Harini Murni nak kongsikan dengan kawan2 semua tentang Supplement Pertama yang Murni ambik dalam hidup ini..Macam serius je bunyinya..hihihi..Terus terang Murni katakan Murni tak pernah ambik apa2 supplement atau jamu sepanjang hidup ini..Puncanya adalah kerana masa remaja dulu Murni ada laa try makan jamu Pil Binari..Sebab kawan2 kata bagus..Selepas Murni makan tiba2 terus Murni jatuh demam..Lepas tu Murni terus stop..Pastu masa dalam pantang Alysa pun mak ada belikan jamu tradisional..Selepas Murni makan pun terus Murni demam teruk sampai berdarah hidung..Lepas tu terus tak berani nak makan ape2 jamu dah..Masa bersalin/berpantang Danish dulu Murni hanya berani makan ubat hospital je..mcm vitamin B, vitamin C & Iron je..huhuhuhu




Ubat Penyakit Darah Tinggi
Ubat Penyakit Darah Tinggi Terbaik dan Semulajadi




Tapi bila Murni dah tau Murni ada penyakit darah tinggi atau hipertension haritu Murni terus tak senang duduk..hari2 Murni menGoogle cari maklumat untuk mengatasi penyakit darah tinggi tu..Walaupun Murni tau Murni hanya ada Darah Tinggi bila gemuruh, berdebar atau takut je..tapi Murni masih risau..itu tandanya jantung Murni ni tak sihat..Takut bila2 terjadi ape2 perkara yang membuatkan Murni terkejut, Murni terus boleh KOJOL tau..Atau orang sekarang panggil STROKE..Nauzubillah minta jauh laa..Jadi Murni ambik inisiatif untuk mencegah adalah lebih baik dari mengubat...hihihi




Ubat Penyakit Darah Tinggi
Garlic Complex dan Omega Guard


Ubat Penyakit Darah Tinggi





Ok, sekarang Murni nak share sikit tentang 1st supplement Murni ini..hihihi..Harap2 sesuai laa dengan penyakit Darah Tinggi Murni ini..InsyaAllah..Aamiiin!




Ubat Penyakit Darah Tinggi
Garlic Complex


Ubat Penyakit Darah Tinggi


  • membantu mengekalkan tekanan darah yang normal dan paras kolestrol
  •  menggalakkan kesihatan kardiovaskular
  • menurunkan kolestrol LDL, trigliserida dan kelikatan darah


Ubat Penyakit Darah Tinggi
Omega Guard

Ubat Penyakit Darah Tinggi




  • Omega 3 telah diuji dan dibuktikan untuk mengurangkan hipertensi(tekanan darah tinggi). Menurut kajian terbaru dari American Heart Association Journal telah menguji 5000 orang. Mereka mengenalpasti sejarah kesihatan dan mengukur tekanan darah pada awal kajian. Ia menunjukkan kebaikan Omega 3 merendahkan tekanan darah berbanding orang yang tidak mengambilnya.
  • Bertindak melancarkan saluran darah, membuang kolestrol . Kolestrol yang tidak terkawal menjadi punca kepada penyakit darah tinggi, kencing manis dan sebagainya.





Disini Murni nak Share laa sedikit info tentang Penyakit Darah Tinggi:



1. Tekanan Darah Tinggi / Hypertensi


Jantung anda bertugas sebagai alat mengepam dimana ia menguncup dan berehat. Aktiviti ini menghasilkan tekanan yang membawa darah keseluruh badan. Tekanan darah ini berbeza bagi setiap seseorang individu dan bacaannya juga berbeza. Hypertensi atau Tekanan darah tinggi adalah penyakit dalam diam yang mengakibatkan banyak komplikasi dan juga kematian jika tidak dirawat.  


  • Di Malaysia, Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan II menunjukan peratus kejadian penyakit ini adalah 24%.

  • Lebih 2,800,000 rakyat Malaysia mempunyai tekanan darah tinggi. Malangnya 80% tidak menyedarinya. Ia merupakan pembunuh No.1 di Malaysia. (Persatuan Hipertensi Malaysia, 16 Sept 2008)
  • Kira-kira 4.8 juta orang atau 43 peratus daripada rakyat Malaysia yang berusia 30 tahun ke atas menghidapi hipertensi (darah tinggi). (The National Health and Morbidity Survey, Jan 2010


2. . Penyebab-penyebab Tekanan Darah Tinggi



Penyebab hypertensi selalunya tidak diketahui walaupun selepas pemeriksaan doktor.Walau bagaimanapun hypertensi boleh disebabkan oleh:


  • Cara hidup tidak aktif
  • Umur melebihi 35 tahun
  • Kegemukan
  • Paras kolesterol tinggi
  • Faktor keturunan & Sejarah keluarga
  • Pengambilan alkohol yang berlebihan & merokok
  • Pengambilan garam yang tinggi
  • Ubatan seperti steroid, ubat antiradang bukan steroid 
  • Penyakit buah pinggang



3. Tanda dan Gejala Tekanan Darah Tinggi



  • Pengidap Hypertensi/Darah Tinggi kebanyakkannya tidak mengalami sebarang gejala
  • Kadang-kadang seseorang itu hanya mengalami gejala yang tidak spesifik seperti sakit kepala atau pening kepala
  • Sakit kepala boleh berlaku dalam kes Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi. Selalunya ianya berlaku di waktu pagi, bahagian belakang kepala dan rasa berdenyut (bergantung kepada tahap keterukan Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi)
  • Untuk memastikan atau mengesahkan Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi, sila periksa tekanan darah anda di klinik berhampiran. Doktor anda akan menasihatkan berapa kerap anda perlu memeriksa tekanan darah.




Peringatan, jangan tunggu sehingga gejala timbul kerana ia mungkin telah terlambat.




4. Komplikasi Tekanan Darah Tinggi



  • Otak: Serangan Stroke/Angin Ahmar atau Stroke ringan dan sementara (Transient Ischaemic Attack)
  • Penyakit jantung seperti : Kegagalan jantung, serangan jantung dan kematian disebabkan oleh Coronary Heart Disease, Congestive Heart Failure & Left Ventricular Hypertrophy.
  • Komplikasi pada mata: Perdarahan dan kerosakan kepada kawasan yang sensitif dalam mata (Hypertensive Retinopathy)
  • Komplikasi pada buah pinggang: Kegagalan fungsi buah pinggang (paras serum kreatinin tinggi, Microalbuminuria, Proteinuria).
  • Peripheral vascular disease seperti: Aneurysm, Kehilangan satu atau lebih denyut nadi & pembuluh darah menjadi keras.



5. Rawatan Hypertensive / Darah Tinggi


Tanpa menggunakan ubatan: 




  • Perlu mengubah amalan cara hidup anda.
  • Amalkan permakanan sihat
  • Kurangkan pengambilan garam dan kolesterol
  • Melakukan senaman berkala
  • Kurangkan berat badan jika berlebihan
  • Atasi tekanan secara berkesan
  • Berhenti merokok




Jika kawan2 ada sebarang pertanyaan atau kemusykilan jangan segan2 contact Murni ya..Dan jika berminat juga nak dapatkan Produk Shaklee boleh call/whatsapp Murni 012-9817932..InsyaAllah Murni akan bantu..Disini Murni Sharekan TESTIMONI Murni sendiri tentang Set Darah Tinggi Shaklee ini..Sehingga berjumpa lagi..







Artikel Menarik Yang Lain

3 ulasan

  1. hehe. sy makan multivitamin dan pil probiotic. dlu ada makan garlic oil supplement. but bau garlic tu kuat sgt xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, suami saya pernah makan garlic oil Blackmores..Saya tak lalu sebab sendawa bau kuat garlic tu..hihihi, tapi yang saya makan ni bukan oil..pil garlic..bau tak kuat sangat..hihihi

      Delete
  2. Bahayanya kak murni. Xboleh biar kak murni sorg2. Vitamin pun kena bawak selalu

    ReplyDelete

S Pink Premium Pointer

Life Traffic Feed

Chat Box

Nuffnang