Yey...Dapat Kerja...Tapi Medical Check-up Gagal..huhuhu..Kerja..kerja...kerja...Part3!!

7:02 PM

Assalamualaikum..mmm macam mana nak mulakan ya..ok laa, sebelum ni Murni ada cerita pasal interview untuk kerja baru di Hospital lam Wah Ee, Penang..Selepas 3 hari interview Murni dapat panggilan dari HR bagitau Murni dapat tawaran kerja untuk jawatan Medical Technician di hospital tu..Syukur kepadamu ya Allah..Sujud syukur..Dalam hati berbunga2 terus telefon husband dengan rasa seronok sekali..






HR minta datang esok hari untuk buat Medical Check-up..Esok pagi2 lagi terus datang ke Hospital untuk buat Medical Check-up..macam biasa laa procedure medical check-up mesti Check Urine dan X-ray..Alhamdulillah semuanya lepas..Urine & X-ray semua ok dan Murni tak mengandung..Sebab masa tu Murni baru je habis period..hihihi..mana laa tau kut2 test urine positif mengandung plok..tak dapat nak kerja laa..sambung kerja jaga anak jer laa..hihihi




Tapi..Allah bg dugaan pula..Bila tiba masa untuk check Blood Pressure bacaan tekanan darah Murni tinggi..160/100..Ya Allah kenapa tiba2 pulak bacaan tinggi sangat sedangkan badan Murni tak rasa apa pun..Sebab orang kata kalau kita darah tinggi kita akan sakit kepala..Tak puas hati minta nurse check lagi sekali tetapi bacaan masih lagi tinggi..Nurse minta Murni rehat dulu sekejap lepas tu jumpa doktor..Lepas sepuluh minit doktor panggil..masa ni doktor check dengan BP set manual pun bacaan masih tinggi..Murni pun tak tahu sebenarnya tentang BP Murni sebab last sekali ambik pun masa mengandungkan Danish..tapi hairan jg masa mengandung haritu xpernah ada masalah darah tinggi..semua ok..huhuhu





Keluar je dari bilik doktor terus telefon suami..dia pun terkejut..sebab dia rasa macam mustahil Murni yang sihat dan kurus ni boleh ada masalah darah tinggi..bacaan pun tinggi tu..Disebabkan result BP Murni yang tinggi tu HR minta Murni monitor dulu BP selama seminggu sebab nak pastikan betul ke Murni punya tekanan darah ini tinggi atau sekejap2 je..Ya Allah..dalam duk seronok2 tu terus Murni rasa down..Murni pasrah je..Dalam hati berkata "andai ini bukan Rezeki aku, aku redha ya Allah"..kerna hanya Allah yang mengetahui segala-galanya..






Tapi Murni tak putus asa, selepas balik dari Hospital Murni dan husband terus pergi farmasi untuk beli BP monitor untuk check sendiri BP dekat rumah..Tapi..ada tapinyaaa...masa check BP dekat rumah elok je bacaannya..120/80 jer..Adoiii..nape plok gni..Esoknya sekali lagi Murni pergi ke hospital untuk check BP..yang menghairankan Murni masa kat rumah & dalam kereta check BP Ok ja..tapi bila jumpa doktor terus bacaan jadi tinggi..Murni tak tau nak cakap ape..Tapi memang Murni akui Murni memang berdebar setiap kali menjejakkan kaki ke dalam hospital ni..maklum laa suasana dan keadaan dalam hospital bukan macam shopping kompleks..bau pun dah lain..bau macam ubat..pastu pulak jumpa macam2 orang sakit..ada yang eksident luka sana, berdarah sini..ada pulak yang baru kematian ahli keluarga tengah menangis..mau hati ini x kecut..huhuhuhu 







Dalam duk pi mai pi mai check BP selama seminggu tu dekat A & E Department..ada juga laa sehari dua yang result BP murni ok berada pada paras normal..Lepas dah cukup seminggu check BP tu resultnya  Murni serahkan pada HR..Murni hanya tawakal pada Allah..Dan redha sekiranya Murni tak dapat jawatan Medical Technician tu..Suami pun sama, dia tak putus2 bagi semnagat..katanya takpe laa klu awak tak dapat kerja, abang masih mampu untuk menyara keluarga kita..Ayat tu laa yang buatkan hati Murni cair..Pastu katanya lagi, kalau betul Murni ada penyakit darah tinggi ni kita sama2 berubat ya sayang..Allah, dalam hati ini berbunga2...Hilang semua rasa penat lelah berulang alik ke hospital setiap hari untuk check BP... Murni Sayaaaaang Abang sgt2 tau..hihihi






Selepas 2 hari Murni serahkan result BP kepada HR..Sekali lagi Murni dapat panggilan dari HR Hospital Lam Wah Ee..Alhamdulillah..macam tak percaya Murni diterima juga bekerja..Tapiiii... tapi dengan syarat...nak tau ape syaratnya boleh laa singgah sekali lagi disini... membaca Coretan Murni Alysa yang tak seberapa ini..hihihi..Terima kasih pada semua..InsyaAllah kita jumpa lagi..Bubye!!





Artikel Menarik Yang Lain

4 ulasan

  1. Bgusnya....
    Sy dulu pun kja kat lab jgk msa kt kilang dulu...
    Inchargr jga lab...rindu plak rsa...klau ada kosong kat lab situ gtai kak murni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oo ya ker..Adik boleh hantar resume terus ke HR E-mail koksy@hlwe.com

      Delete
  2. Hi apa syaratnya diambil bekerja walaupun ada darah tinggi? I sihat tapi hari tu checkup darah tinggi plak.. Dah dapat kerja tapi tak boleh mula lagi sebab medical repot belum keluar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pon mcm tu..ms kat rumah check bp ok..bila jumpe doc bp naik..akak diterima kerja tp kontrak dlu setahun..selepas setahun buat medical check up lg kalau dah ok boleh convert permanant

      Delete

S Pink Premium Pointer

Life Traffic Feed

Chat Box

Nuffnang