10 Tips Meningkatkan Metabolisme Tubuh dengan Cepat

1:55 PM




Salah satu punca diet menjadi tidak berjaya ialah metabolisme yang sangat rendah. Metabolisme pada tubuh seseorang itu berbeza-beza dan bergantung kepada individu tersebut. Ada yang mengalami metabolisme yang tinggi dan ada yang sebaliknya. Apabila seseorang menjelang usia 20an ke atas atau mulai menjangkau 40an ke atas, kadar metabolisme badan akan menurun dan akan menunjukkan kenaikan berat badan yang drastik dibandingkan sebelumnya. Kalau dulu banyak jenis makanan yang anda makan tetapi masih lagi dapat mengekalkan tubuh badan yang ideal, kini tidak lagi seperti dulu. Jadi tidak hairanlah, apabila sudah berumur, seseorang itu akan menjadi lebih gemuk dari sebelumnya.

Kadar metabolisme bergantung kepada beberapa faktor.Lelaki lebih mudah membakar kalori dibandingkan dengan kaum perempuan berdasarkan ukuran otot lelaki lebih besar dari perempuan.Dan yang muda lebih mudah membakar kalori berbanding dengan mereka yang telah berumur.Meskipun anda sukar untuk mengawal dari segi umur,genetik dan jantina.

10 tips untuk meningkatkan metabolisme


1. Minum air secukupnya. 
  • Anda mungkin biasa mendengar nasihat ini. Memang benar. Meminum 8 gelas air kosong yang disyorkan oleh pakar pemakanan sebenarnya membantu tubuh anda untuk berfungsi pada yang optimum.


2. Kena Kerap Makan 
  • minimum kena makan 4 kali sehari. Kalau boleh 5 -6 kali pun okey. Makan pagi, makan pukul 10, makan lunch kul 2, minum petang, makan malam(dinner) dan makan seblum tido(supper). Itu dah total 5 kali. Kalau kita tak makan atau skip makan atau lambat makan, kadar metabolisma akan turun. Tiap kali kita makan, ia meningkatkan (speed up) kadar metabolisma badan. Sebaliknya kalau tak nak makan, metabolisma pun akan rendah. Jadi teori berdiet iaitu dengan tidak makan atau skip makan adalah sangat2 salah! 

3. Makan dalam Jumlah Kecil 
  • makan dalam jumlah yg kecil tetapi kerap boleh stabilkan kandungan gula/glukos dalam darah, naikkan metabolisma & kekalkan tenaga! Kena makan breakfast saiz paling besar (tapi jangan over berat/banyak sangat) dan last sekali makan 4 jam sebelum tidur (saiz paling kecik!) bak kata pepatah omputih,breakfast like a king,dinner like a beggar hehe

 4. Pilih Makanan Berkhasiat 
  • pilih yg berkarbohidrat tetapi tinggi fiber/serat supaya badan tetap bertenaga. Juga kena makan suplemen berkhasiat & menyihatkan macam vitamin2, mineral dan lain2 nutrisi yg badan perlukan sehari2. Kajian juga menunjukkan kita kena makan protin yang berkualiti untuk membina otot2 bagi membakar lemak! Jadi banyakkan juga mengambil makanan tinggi protin & rendah lemak.

5. Tambah Pedas dalam Masakan
  • rajin2 la makan yang agak pedas, berkari ataupun ade mustard sebab ia boleh tingkatkan metabolisma sebanyak 40% untuk 2-3jam! Tapi pastikan bukan makanan yg tinggi kalori! Contohnya, kalau makan kari ayam tu jangan la yg lemak/santan banyak sangat. Cuba gantikan santan dengan susu segar low-fat ke..okeh gak tu. Kita masih boleh nikmati kari tetapi tidak menambah lemak degil!

6. Vitamin tambahan
  • Vitamin C juga penting kerana ia adalah rakan baik dengan kalsium dalam peningkatan metabolisme. Kalsium dapat mempercepatkan metabolisme, manakala vitamin C membantu tubuh dalam penyerapan mineral. 

7. Makan lemak baik
  • Badan kita memerlukan asid lemak omega-3 yang boleh kita dapat dari banyak sumber macam kacang soya, walnut, minyak conola dan ikan. Ia boleh melawan banyak penyakit sebab tu badan kita perlukan omega-3. Menurut "kajian minyak ikan & pengurangan berat badan", orang yang tengah berdiet memang kena makan banyak ikan sebab ade banyak khasiat (antara sumber lemak baik) . Tp ada sesetengah jenis ikan je yg kaya dengan omega-3 macam ikan salmon, ikan sardin, ikan tuna, ikan kod, belut dan banyak lagilah. 

8. Bersenam
  • Apabila bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari, anda akan meningkatkan kadar metabolisme dalam tempoh 24 jam berikutnya. Contohnya berjalan lebih jauh ketika membeli-belah, menggunakan tangga daripada menggunakan lif dan melakukan lebih banyak aktiviti di sekitar rumah termasuk bercucuk tanam, menyapu, menyiram pokok bunga dan sebagainya.

9. Membina otot
  • Lebih banyak otot, lagi tinggi kalori terbakar. Cuba gabungkan senaman aerobic atau latihan berat badan. 


10. Bertukarlah Kepada Teh Hijau
  • Banyak kajian dah buktikan teh hijau ni boleh tingkatkan metabolisma, bakar lemak & sumber antioksida. Jadi mulakanlah amal minum teh hijau setiap masa! 



Tingkatkan metabolisme dengan Cinch Energy Tea Mix





Antara ekstrak utama yang ada di dalam Cinch Energy Tea Mix ni ialah :
  • Taurina
  • Rooibos Red Tea Extract–tumbuhan herba dari Afrika~dikenali sebagai “The Miracle Tea” atau “Long Life Tea”
  • Green Tea Extract
  • White Tea Extract –teh yang menjalani pemprosesan paling minimum
  • Matcha Green Tea Powder – teh hijau gred tertinggi dari Jepun


Antara fungsi ekstrak utama Cinch Energy Tea Mix ini ialah:


1.MATCHA GREEN TEA
  • antioksida yang sangat tinggi
  • energy booster
  • metabolisme booster
  • bakar kalori up to 4 x ganda

2.TAURINA
  • menggalakkan metabolisme
  • lebih bertenaga
  • larutkan lemak
  • membantu menghasilkan otot tanpa lemak

3.WHITE TEA
  • membakar lemak
  • lemak berlebihan
  • menghalang penghasilan sel lemak yang tak perlu
  • meningkatkan metabolisme

4.ROOIBOS RED TEA
  • melarutkan lemak
  • meningkatkan kadar metabolisme iaitu pembakaran lemak
  • agen detox yang kuat

Cinch tea ni dalam bentuk sachet dan senang nak bawa ke mana-mana, boleh bancuh panas atau sejuk, kalau nak cepat senang jer...masukkan dalam botol air lepas tu goncang2 sampai sebati dan terus minum, memang menyegarkan dan terus rasa bertenaga je sepanjang hari.



Berminat nak cuba Cinch Energy Tea Mix dari Shaklee ini, kawan2 boleh Whatsapp/call Murni 012-9817932 sekarang. Dan kawan2 boleh rasakan sendiri kebaikannya...




Atau...



Walk-in terus Ke Cawangan Shaklee yang Berdekatan: 

Jika anda tinggal berdekatan dengan cawangan Shaklee, anda boleh terus ke cawangan Shaklee yang berdekatan dengan menggunakan ID saya: 1176598 [Murniwati Awang]

Artikel Menarik Yang Lain

13 ulasan

  1. hu hu hu exercise exerciseee badan makin naik niiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahhh.... jeles tengok akak... kite.. lagilah... T_T

      Delete
    2. Assalam uols,
      tiiiiddaaaakkkkk
      iols jeles dengan uols
      ok bai :P

      Delete
  2. Tips yg menarik Murni.. Saya setakat ni cuma kurangkan kharbohidrat tetapi lebihkan pengambilan protein utk mengurangkan berat badan

    ReplyDelete
  3. Wah..best ni..terima kasih sharing ye..alhamdulillah..

    ReplyDelete
  4. Kena minum teh nampaknya...

    ReplyDelete
  5. kerap makan tu yang best la..

    ReplyDelete
  6. Thank you kak untuk pemuda ni... nak bagi metabolisme tinggi ni... hee..

    nanti jadi cam akak.. ^_^

    ReplyDelete
  7. Pahit x kak murni teh hijau shklee tu??

    ReplyDelete
  8. tips yg bgus kak!! cuti sem ni dah kurg minum air kosong asyik minum air manis je.. huhuhu..

    ReplyDelete
  9. air yes.. memang slalu minum banyak.. pedas ? neeeehi.. i kenot..

    ReplyDelete
  10. Assalam murni,
    ooohoooiiii
    nak kurus
    sob3
    sat3
    nak istiqomah he3

    ReplyDelete
  11. nak kurus nk kurus tp suami asik beli bnda mkn cmna ni...huhuhu

    ReplyDelete

S Pink Premium Pointer

Life Traffic Feed

Chat Box

Nuffnang