Ubati Kutu / Hama Pada Kucing | Tiqa Tiqi si Bulus

6:45 PM

Assalamulaikum..


Dah hampir sebulan si Tiqa & Tiqi ni tinggal bersama kami. haritu masa umur dia dekat 3 bulan baru suami mandikan dia. Kami perasan macam ada kutu/hama halus2 dekat bulu dia. Rasanya berjangkit dengan ibu mereka masa dalam pantang haritu..hehehe. Kutu ke hama Murni pon tak tahu sebenarnya skerana terlampau halus..









Masa mandikan dia suami ada syampoo bulu mereka dengan syampoo kucing dan minggu lepas ada juga belikan ubat spray untuk hapuskan kutu/hama tapi macam tak berkesan. Tak tau laa tak berkesan ker atau kami yang jenis tak sabar sebab jurujual kat petshop tu ada kata makan masa sikit untuk kutu/hama tu mati semua.






Semalam suami call katanya dia ada kat klinik haiwan dan dah beli ubat kutu lagi, kali ni berbentuk tiub pulak. Dengan bantuan kawan dia mereka kerjakan Tiqa & Tiqi tu. Harap2 lepas ni clear la semua kutu/hama tu..hehehe





Tiqa sedang disapu ubat kutu





Tiqi sedang disapu ubat kutu


Disini kalau kawan2 yang tahu pasal kucing boleh laa sharekan ape2 tips pasal kucing. Sebab ini adalah pengalaman pertama Murni bela si Bulus2 ni..hehehe. Doakan mereka berdua ni sihat2 dan membesar bagai juara bersama kami. Loni Murni dah start sayang dah dekat Bulus2 ni..hehehe



Artikel Menarik Yang Lain

6 ulasan

  1. try tanya blogger yui n cik en kalau pasal bulus ni... :)

    ReplyDelete
  2. ok, ubat ni ok juga.

    lg stu nama ubt tu frontline ke apa spray botol wrna biru putih.
    tapi kalau x jalan juga, bawa je ke vet kak.
    dia cucuk. confirm hilang =)

    Kerajaan dalam RM 5 je ubat tu

    ReplyDelete
  3. COmelnya bulus ni..
    Kaklong tak pandai pelihara kucing, tapi suka tengok kucing.. :>

    ReplyDelete
  4. comelll cuba beli gelang kaler hijau tak sure nama apa pkai di leher mmg susah kutu nk lekat

    ReplyDelete
  5. cuba k.moni cari gelang hijau pkai di leher. ada jual klinik veterinar

    ReplyDelete

S Pink Premium Pointer

Life Traffic Feed

Chat Box

Nuffnang