Review Phantamania Penang | Tempat Menarik di Pulau Pinang

August 03, 2016



Assalamualaikum..



 Masa mula2 team #Projekbloggerutara ajak Murni sekeluarga ke Phantamania ni Murni taktau ape2 pon pasal tempat ni. Pastu diorang kata alaaa tempat ni lebih kurang macam 3D Art Museum tu, tempat untuk ambik2 gambar dengan macam2 pemandangan. Tapi serius Murni tak dapat nak tangkap apekah itu Phantamania ni..Dan pada 31 Julai lepas sempat laa Murni sekeluarga meluangkan masa untuk mengenali dengan lebih dekat lagi ape itu Phantamania, Penang ni...



Phantamania, Penang


Phantamania ni adalah satu tempat yang menarik untuk dilawati oleh pengunjung, tak kisahlah samada memang dari Penang ataupun luar dari Penang. Sebab ianya memang berbeza dari tarikan lain yang ada di Penang. Phantamania ni dibuka pada 26 June 2016, kira baru lagilah ni. Murni nak cerita banyak2 pon tak reti tapi bagi Murni Phantamani ni sangat sesuai untuk sesiapa sahaja yang suka selpie atau welfie..Dan bagi Murni yang berkeluarga ni pon rasanya sesuai juga kerana dapat mengeratkan hubungan kami sekeluarga kerana dapat ambik gambar family banyak2 kerana ada disediakan krew untuk membantu ambik gambar kita..soo ape lagi ambik ler peluang ini..hehehe



Confusing Maze


memang konfius


Mula2 masuk kita kena melalui Confusing Maze..memang konfius kami semua sampai teraba2..Anak2 lagi laa diorang pon nampak konfius kerana tiba2 kiri kanan depan belakang banyaknya imej muka diorang. Untuk melepasi confusing maze ni kita kena jalan berpandukan tangan (meraba2 cermin) kalau kita jalan ikut mata takut terlanggar cermin..nak tau confuse ke tak boleh cuba..hahaha. Lebih kurang 5 minit duk bersenda gurau dalam confusing maze tu kami berjaya gak melepasi. Dalam duk pening2 tu kami jumpa satu lagi tempat menarik dan pelik...Nak tau boleh tengok gambar kat bawah..ape pekdah plok tetiba kami jadi kembar 5 ni..hahaha..Mujur ini hanya trick cermin..kalau btul2 naya...hahaha























Dan tempat yang tak pernah terfikir oleh murni adalah bilik ini. Masa mula2 nak masuk seram..tapi bila dah masuk ya Allah penuh dengan gemerlapan..macam dekat planet bintang2 kelip2..ape aku merepek ni..hahaha..so beraksi lagi depan lensa kamera henpon..hahaha















Interactive Fun


Haaa bahagian interactive fun ni paling best untuk  sape2 yang kreatif dan imiginasi tinggi. Tapi sebelum korang bergambar, perlu tanya staf yang bertugas atau minta tolong diaorang untuk mengambil gambar anda. Kerana masa mula2 tengok tempat ni kita takkan tahu macam mana cara untuk ambik gambar..dan bila dah tahu memang best sangat. Jom layan pic kami anak beranak..kelakar pon ada..




Alysa dan abahnya ni dah kenapa??? hahaha



contoh kalau suami gatai..kan dah kena rantai..hehehe



Alysa tarik abah..tolonggg!!!



beratnya awak ni..kena suruh diet lepas ni....




Awass!!! kalau gayat jangan tengok bawah..














Freezamania


Freezamania ni part yang paling best bagi Murni..sebab kat sini boleh fefeeling macam duk kat kutub utara..siap ada igloo lagi..ada orang salji macm filem frozen, ada bilik beku dah macam snow white gitu..ada juga katil ais dan bath tub dipenuhi ketul ais..dalam bilik tu sejuk laa sikit..tapi tak laa sampai beku..Jom layan gambar2 family Murni sampai muntah ijo..hahaha



selamat datang ke Freezemania



fefeeling cool & sweet



bersama orang salji



mandi ais



budak2 takmau keluar..last2 kena buli dengan abah..hahaha



Bilik beku...Snow White la sangat



Pinggu's family



bila lagi nak merasa bersandar di igloo ni...hahaha



Panaskan badan dalam igloo



panaskan badan di luar igloo



cewah..cewah...no komen hahaha



panaskan badan



sejukkkkknya kata Alysa



macam honeymoon di obersea laa pulak..hahaha



minum kopi secawan



lambat aihhh nak siap kopi ni



Jom ler tido..atas katil ketul ais..ada berani..hehehe



nak juga dia berselpie...



ok dahhh...nanti muntah ijo korang yang menengok...gud bye!!!







Overall, kami sekeluarga sangat2 berpuas hati dapat meneroka keseronokan di sini. Jika berkunjung ke Penang jangan lupa singgah ke sini. Nanti bleh bergambar puas2..hehehe. Terima kasih pihak pengurusan Phantamania terutamanya En. Rizal dan staf di sini yang mesra dan sangat membantu.






info: 

PHANTAMANIA, PENANG


Alamat : 193, Lebuh Victoria,
10300 Georgetown, Penang.


No. Tel : 04-263 3193


Masa Operasi : 10 am - 7 pm pada setiap hari


Tiket Masuk : (Harga Promosi Pembukaan) 
Dewasa - RM 19
Kanak-kanak/Pelajar/Warga Tua - RM 12


(Harga Biasa)
Dewasa - RM 28
Kanak-kanak/Pelajar/Warga Tua - RM 18
Kanak-kanak bawah 100cm - Percuma





Artikel Menarik Yang Lain

15 ulasan

  1. pewittttttttttttt sweet diatas katil tu hihihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. fefeeling hanimun di kutub utara

      Delete
  2. Replies
    1. hgpa semua dah habis..kami ambik turn laa..hahaha

      Delete
  3. amboi depa romentik sokmo

    ReplyDelete
  4. Entrance fees kat Penang semua lebih kurang sama kan...
    jenuh kalau nak pi semua...

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a kebanyakan lebih kurang sama..pastu tempat pon berdekatan jer

      Delete
  5. serius teringin nk pi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hang nak pi mana pi mana pi mana???

      Delete
  6. pha is kalau p cair semua ais tu. hahaha
    gambar mokcik semua lawa2 dan clear dr kami

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau saya pi cair..? saya ni "hot" sangat ke...? hahahaha

      Delete
    2. statement nina hakak suka...hot ke tak hot boleh cuba p...

      Delete
  7. paling suka bilik banyak lampu tu. Nampak sweet cantik je

    ReplyDelete
  8. wowww tak pernah tahu ada tempat macam ni dekat penang... macam best jer bawa budak2 p situ... huhu

    ReplyDelete

S Pink Premium Pointer

Life Traffic Feed

Chat Box

Nuffnang