S Pink Premium Pointer

Mengatasi Morning Sickness atau Loya ketika Hamil dgn Buah dan Chewable Vita-C Plus

Assalamualaikum...


Minggu ni kandungan Murni dah masuk 7weeks. Mengandung kali ke-3 ni di usia 34tahun ni rasa lain macam pulak. Sebelum ni masa ngandungkan Alysa & Danish takda langsung Morning Sickness. Tapi kali ni bila bangun pagi jer kepala rasa berpusing2..Pastu bila jejak jer kaki ke bilik air mesti uwek2..Tapi tiada pulak keluar aper2 just keluar angin & air liur jer..Huhuhu. Mungkin sebab tu laa orang panggil "morning sickness" sebab jadi alahan waktu pagi jer..hehehe



Kebanyakan wanita hamil mengalami Morning Sickness  ini terutamanya di awal trimester kehamilan. Ia dipercayai berpunca daripada beberapa faktor. Salah satunya adalah perubahan fisiologi, hormon dan alahan terhadap bau bau tertentu. Huhuhu






Murni ada baca petua untuk menghilangkan mual/loya atau pahit mulut ni boleh makan buah apple hijau. Alhamdulillah disamping sedap (masam2 manis) banyak juga khasiat dalam sebiji apple hijau ni iaitu vitamin A, C, B6. Buah ini juga mengandung sejumlah besar mineral seperti kalsium, zat besi, magnesium, kalium, dll. Jadi setiap kali rasa tu datang cepat2 Murni cari buah apple hijau ni..hehehe


Chewable Vita-C Plus

Dan selain dari apple hijau Murni suka kemam vitamin Chewable Vita-C Plus ni. Bagus juga ada produk Chewable Vita-C Plus ni boleh mengantikan asam2 jeruk yang ada dekat pasaran. Almaklum asam2 jeruk tu mesti ada bahan pengawet. Dengan Chewable Vita-C Plus ni selain dari selamat untuk ibu, ianya juga selamat untuk baby. Nak tau lebih lanjut rujuk bawah.. 





Fungsi Vitamin C untuk ibu mengandung


Kedua-dua ibu dan bayi memerlukan vitamin ini setiap hari - ia perlu bagi tubuh untuk membuat kolagen, struktur protein yang juga satu komponen tulang rawan, tendon, tulang dan kulit. Sesetengah penyelidik percaya bahawa kekurangan vitamin C pada bayi yang baru lahir boleh menjejaskan perkembangan mental.




Vitamin C sebagai Anti Oksida untuk ibu mengandung


Vitamin C adalah anti oksida yang membantu badan ibu yang mengandung jika mempunyai toksin semasa kehamilan. Vitamin C mempunyai kebaikan meneutralkan radikal bebas dan menguatkan sistem imun. Selain itu, Vitamin C membantu ibu hamil membentuk plasenta yang sihat.



Chewable Vita-C Plus


Kat mana nak beli vitamin Chewable Vita-C Plus ni??? Tak payah risau Murni boleh tolong. Jangan segan2 Whatsapp jer Murni 012-9817932. Nanti Murni tolong belikan. Kawan2 doakan semoga Murni berjaya mengharungi trimester Pertama ini dengan jayanya..Aamiiin!!





11 Komentar untuk "Mengatasi Morning Sickness atau Loya ketika Hamil dgn Buah dan Chewable Vita-C Plus"

bagus petua ni.
nanti saya viralkan.

from:
http://biarlembuyangjadilembu.blogspot.com

mcm best.. kalau tak ngandung boleh hehehe

Adehh teringat pulak alahan time mengandung dulu.. Seksa sgt.. Nice sharing murnie.. :)

dah lupa tok ada x mornig sickness dulu2..hahah kalau ada mmg hadap je lah ..paling teruk mkn asam jo

Salam. Singgah pagi Khamis.

Cepatnya pagi pagi ini berlalu...

Nina,
tak ngandung tak boleh

el,
Saya dulu makan asam jawa.

bagus nyer cadangan murni.
sihat :)
dari makan apa2 lain yg tak brape baik, kan?

Coretan Popular Ku : )

 
Copyright © 2014 Coretan Murni Alysa - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info | Edit By MH