Panduan Memilih SOY PROTEIN Yang Berkualiti!!

6:43 PM

Assalamualaikum,

Dalam entry sebelum ini, Murni ada ceritakan tentang salah satu produk BEST SELLER Shaklee, iaitu ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP).

Selepas Murni mencuba dan merasa sendiri keberkesanan produk ni. Sejak itulah Murni mula JATUH CINTA dengan ESP Shaklee ini.

Sebelum ni hanya duk baca testimony orang je. Tetapi selepas melihat adik kandung sendiri berjaya mendapat kulit yang gebuss Murni dah tak teragak2 untuk mencuba sendiri. Selalunya teragak-agak jer nak try ke tak? Nak try ke tak? Hihihi. 

Bila dah cuba sendiri, Alhamdulillah, memang sedap rasanya dan sangat serasi dengan Murni. 

Anda boleh baca di sini yer : kisah Jatuh Cinta Dengan ESP Shaklee!! ( KLIK )



BAGAIMANA MEMILIH SOY PROTEIN BERKUALITI?


Memang ramai yang bertanya soalan-soalan macam ni kepada Murni. 

"Bagus ke minum soya ni?"

"Kak, betul ke ESP Shaklee ni bagus?"

"Kak, protein brand XXX ni ok tak? Apa beza dengan ESP Shaklee?"

Haa.. Memang sekarang ni berlambak-lambak jenis protein yang ada di pasaran kan?

Jadi isu utama di sini adalah, macam mana kita nak tahu protein yang kita ambil tu betul-betul berkualiti? 

Ye lah, nak beli atau pilih apa-apa pun mesti ada kriterianya kan. 

Contoh nak beli ikan dan sayur kat pasar, mesti kita pilih yang segar. Nak pilih calon suami atau isteri pun ada kriteria nya jugak kan. Opps terlebih sudah.. Hihihi..

Kesimpulannya, semua perkara dalam hidup ini kena ada STANDARD and REQUIREMENT. 

KERANA pilihan kita pada masa ini akan menentukan kehidupan kita pada masa akan datang. Setuju tak??? 



7 KRITERIA PENTING DALAM PEMILIHAN SOY PROTEIN

Ini ialah 7 KRITERIA PENTING dalam memilih Soy Protein yang baik dan berkualiti:-

1) KACANG SOYA ITU MESTI TUMBUH SECARA ORGANIK
  • Kajian menunjukkan penanaman secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. 
  • Jadi sangat penting pesticides, fungicides, herbicides tidak digunakan sepanjang pertumbuhan kacang soya ni.


2) KACANG SOYA ITU MESTILAH NON-GMO (Non-Genetically Modified Organism)
  • Secara umumnya, Kacang soya GMO adalah lebih murah untuk dihasilkan. Lebih kurang macam Vitamin Sintetik vs Vitamin Natural lah. 
  • Kebanyakan syarikat akan cari cara untuk menjimatkan kos pengeluaran produk. Jadi salah satunya adalah menggunakan kacang soya GMO.
  • Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian Government Scientist menekankan yang berdasarkan kajian, toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan kedalam sel tumbuhan. 
  • Jadi sebab itulah penting kita pilih soya yang NON-GMO yer.

3) SOY PROTEIN ITU MESTI MENGANDUNGI 9 ASID AMINO PERLU
  • Ini ada lagi satu ciri yang sangat penting. Badan kita memerlukan kesemua 9 asid amino untuk menghasilkan hormone, jus penghadaman, antibodi, dan juga enzim. 
  • If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  • Haa..Nampak tak kepentingannya di situ?

4) SOYFLAKES MESTI DIBERSIHKAN DENGAN AIR DAN BUKAN ALKOHOL
  • Semasa proses pembuatan soy isolate, ada kebanyakan company yang menggunakan alcohol untuk membersihkan soyflakes. 
  • Alkohol tu dah la sememangnya HARAM kan, ia juga akan memusnahkan kandungan isoflavone sehingga 88%!!
  • ISOFLAVONES itu sangat diperlukan untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru dan bermanfaat dalam penyeimbangan hormone.

5) BAHAN-BAHAN ANTI-THYROID / ANTI-GROWTH SUBSTANCE MESTI DISINGKIRKAN
  • Soya mentah mengandungi 'anti-growth', 'anti-tyrosine' substance. Kekurangan 'tyrosine' ni akan menyebabkan tekanan darah rendah, suhu badan rendah, dan 'restless leg syndrome'.
  • Jadi pastikan kita memilih jenama yang menggunakan 'extracting process' yang menyingkirkan bahan-bahan tersebut.
  • Dan pada masa yang sama ia masih mengekalkan keaslian soya dan mengekalkan paras asid amino serta isoflavones yang tinggi, yang sangat sensitive pada suhu panas.

6) PROSES PEMBUATAN SOY PROTEIN SEBAIKNYA TANPA PEMANASAN
  • Asid amino adalah sangat sensitive pada suhu panas. Ada kajian menunjukkan protein yang dimasak dengan suhu tinggi akan menghancurkan sehingga 50% acid amino perlu. 
  • Jadi jika kita sering makan diet yang kekurangan 'essential amino acids', ia akan memberi kesan kepada perkembangan otak dan hormone, atau perkembagan tisu badan juga akan terbantut.

7) SOY PROTEIN POWDER HENDAKLAH DITAMBAH UNSUR KALSIUM
  • Sebenarnya, kacang soya adalah bahan yang NEUTRAL (Neither acidic nor alkaline).
  • Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan, semasa penghasilan soy powder, minyak kacang soya (soybean oil) perlu disingkirkan supaya soy powder itu tidak mudah berbau. Proses ini menyebabkan soy powder menjadi sedikit berasid. 
  • Oleh itu, adalah penting untuk pengeluar soy powder menambah kalsium (unsur alkali) yang mencukupi untuk menjadikan ia neutral semula. Kebanyakan pengeluar TIDAK MENAMBAH kalcium yang cukup dalam produk mereka. 



BAGAIMANA DENGAN ESP (ENERGIZING SOY PROTEIN) SHAKLEE?


Semestinya ESP MEMENUHI KESEMUA REQUIREMENTS di atas. Sebab itulah saya tetap memilih ESP SHAKLEE dalam diet seharian. Saya yakin IT IS THE BEST FOR ME!!

Adalah penting untuk kita FAHAM kenapa kita memilih sesuatu produk itu yer.

Bukan hanya semata-mata kerana ia produk yang glamour, atau hanya kerana Testimoni orang lain. 

Harganya pun sangat mampu-milik. 1 tin boleh tahan sehingga 2 bulan untuk seorang makan.

Suami isteri pun boleh makan sama-sama. Sesuai untuk LELAKI dan PEREMPUAN.

Nak dapatkan yang SOY PROTEIN TERBAIK untuk keluarga anda? Boleh hubungi Murni yer :)


Thanks for reading! :)

***********************
PROMOSI SEPTEMBER 2015!!
***********************
ESP BUY 6 FREE 1
(SAVE UP TO RM400+)

* FREE MEMBERSHIP *
* FREE 1 ESP *
* MEMBER'S PRICE *
* CASH BONUS *


Promosi sah sehingga 30 September 2015 sahaja.
Cepat-cepat dapatkannya ya!!



Artikel Menarik Yang Lain

8 ulasan

  1. ramai dah yg bercerita akan keberkesanan esp ni.. dasyatlah..:)

    ReplyDelete
  2. salam singgah hari jumaat yg barakah

    ReplyDelete
  3. Akak memang dah comel.. makin comel lah jadinya... ^_^

    ReplyDelete
  4. Owh ada yang dibersihkan dengan alkohol yer... kena berhati-hati memilih nampaknya...

    ReplyDelete
  5. macam2 kacang soya tp suka juga makan produk shaklee. anak kak murni semua gebu2

    ReplyDelete
  6. masa nak makan ESP ni was2 jugak sebab soya. kira kalau boleh mmg nak elak soya. tapi bila tau ESP no non gmo tu terus ok. boleh makan la ni hihihihi

    ReplyDelete
  7. Sedap ESP ni xsempat n bajet lagi nak.beli mugo xkeje beli yg penting2 dulu

    ReplyDelete

S Pink Premium Pointer

Life Traffic Feed

Chat Box

Nuffnang